Artikler

Fysioterapi for deg som sliter med smerter under samleie, urininkontinens og bekkenbunnsplager 

Opplever du smerter under samleie, urininkontinens, bekkenbunnsplager eller andre smerter i underlivet?  

Fysioterapeuter har en aktiv tilnærming til behandling av underlivet og behandler blant annet med styrkeøvelser, tøyning av underlivsmuskulatur og pusteøvelser. 

Urininkontinens. Analinkontinens og underlivsprolaps. Smerter i bekkenbunn under samleie. Vulvodyni. Dyspareuni. Vestibulitt. Smertefull blære syndrom. Svangerskaps- og barselplager som bekkenleddsmerter. Rectusdiastase og fødselsskader. 

Kvinner – og også menn – kan ha smerter og plager i underlivet som i stor grad påvirker livskvaliteten. Smertene og plagene kan bli bedre ved fysioterapi. 

Norsk Fysioterapeutforbund utdanner spesialister i kvinnehelse. I tillegg er det en rekke fysioterapeuter som har spisskompetanse på behandling av kvinnerelaterte plager og sykdommer. 

Hands-on behandling 

Blant annet kan fysioterapeuter – ved hjelp av vaginal trykkmåler – måle styrken i muskulaturen. Fysioterapeuter kan også sjekke om styrketreningen du gjør for muskelgruppene i underlivet, gir resultater. 

Fysioterapeuter jobber “hands on” vaginalt og analt. Dette for å sikre at sammentrekning gjøres riktig. 

Gjennom behandlingen tilegner de seg også nyttig informasjon om muskelkvalitet, spenninger og eventuelle skader i pasientens underliv. 

Behandlingen hos en fysioterapeut starter som hovedregel med at fysioterapeuten kartlegger plagene du har og deretter lager en behandlingsplan sammen med deg som pasient. Ofte samarbeider fysioterapeuten med andre helseprofesjoner, som for eksempel leger, for at du som pasient skal få den beste behandlingen. 

Fysioterapeuter som jobber med kvinnehelse, bruker som regel også mye tid på å informere og forklare pasienten, slik at det bygges tillit mellom pasienten og fysioterapeuten. 

Henvisning ikke nødvendig 

Du kan kontakte fysioterapeut direkte. Det vil si at du ikke trenger henvisning fra lege eller gynekolog for å gå til fysioterapeut. 

Plager fysioterapeuter kan hjelpe deg med 

  • Underlivsprolaps – da har du som regel behov for styrketrening for bekkenbunnsmuskulaturen 
  • Plager etter fødsel – muskulatur får en enorm belastning under graviditet og fødsel og under en vaginal fødsel kan bekkenbunnsmuskulaturen forlenges med opptil tre ganger sin egen lengde og styrken redusere med 50-60 prosent. Knipeøvelser er sjelden nok. I tillegg må de gjøres riktig 

Slik gjennomføres vaginal behandling 

  • Fysioterapeuten observerer en instruert sammentrekning for å se om det er et inndrag av perineum (arealet mellom de ytre kjønnsorganene og endetarmsåpningen).  Det skal være mer som et løft enn et knip 
  • Fysioterapeuten bruker fingre vaginalt for å palpere muskulaturen. Dette for å kjenne på kvaliteten av muskelkontraksjonen, muskulaturen, sideforskjeller med mer 
  • Fysioterapeuten observerer om pasienten bruker hjelpemuskulatur som mage, lår og setet. Opptil 30 prosent av pasientene presser i stedet for å knipe/løfte 
  • Fysioterapeuter kan også bruke hjelpemidler som trykkmåler med proben som plasseres i skjeden og registrerer trykkøkning (styrkeøkning) fra gang til gang 

Bekkenbunnstrening er en av behandlingene med best dokumentert effekt innen fysioterapi. For at den skal virke på uirinlekkasje og underlivsprolaps, er det viktig at styrken på muskulaturen blir bedre. Det måles ved palpasjon eller måleapparater.  

Skriv en kommentar

Vi publiserer ikke din epost adresse!